Veelgestelde vragen

Waarom Gastouderbureau Bij Monique?

Wij zijn een klein en persoonlijk gastouderbureau die het belangrijk vinden dat de juiste match tussen ouder en gastouder gemaakt wordt.

 

Ouders moeten zich fijn voelen bij de gastouder want daar brengen ze hun kind naartoe. Gastouders die zich bij ons aangemeld hebben moeten ervoor zorgen dat er een veilige en stimulerende omgeving is voor de kinderen.

 

Wij proberen voor elke vraagouder een passende gastouder te vinden. Daarbij dragen wij tijdens onze begeleiding onze kennis over aan zowel de ouder als de gastouder. Zo weten beide partijen wat ze kunnen verwachten en wat belangrijk is om te bespreken.

Wat is het voordeel van opvang bij een gastouder t.o.v. een kinderdagverblijf?

Gastouders zijn vele malen goedkoper dan kinderdagverblijven. Bij gastouders ligt het tarief veelal tussen de € 4,50 tot € 5,75 per uur. Daarbij gaat het vele malen flexibeler qua uren. De uren die je afneemt betaal je, dus niet de openingstijden van het kinderdagverblijf.

 

Bij een gastouder voelt het kind zich vaak sneller vertrouwd, want er is maar één vast persoon waar het kind aan moet wennen. Daarbij is er ook veel meer persoonlijke aandacht voor de kinderen, omdat een gastouder maximaal 6 kinderen mag hebben in huis.

 

Tot slot moeten de gastouders aan alle wettelijke eisen qua cursussen en diploma’s voldoen om gastouder te mogen zijn, dus hier is net zo goed sprake van professionele opvang.

De kinderopvangtoeslag aanvragen; hoe doe je dat?

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen via de belastingdienst.

 

De ouders komen hun kind regelmatig eerder halen dan afgesproken, kan ik dan de afgesproken uren schrijven?

 

Ja, dit is normaal gesproken wel hoe het werkt, maar bij het koppelingsgesprek worden de regels omtrent de uren met alle partijen besproken. Er mag in overleg namelijk van afgezien worden. De afspraken die gemaakt worden zullen vastgelegd worden in het contract.

Aan welke eisen moet ik voldoen om gastouder te worden?

U dient:

  • In het bezit te zijn van een diploma (zie document)
  • Een verklaring omtrent het gedrag (ook de volwassen huisgenoten)
  • Certificaat Eerste hulp aan kinderen in bezit te hebben
  • Te zijn ingeschreven bij (LRKP) Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen
  • Zodra de eerste drie documenten in orde zijn, kunt u deze aan Gastouderbureau Bij Monique geven. Wij kunnen u dan inschrijven in het LRKP. Het wachten op goedkeuring neemt enkele weken in beslag!

Op hoeveel kinderen mag ik als gastouder maximaal per dag passen?

  • 6 kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar, inclusief eigen kinderen tot 10 jaar.
  • 5 kinderen wanneer deze allen jonger zijn dan 4 jaar, inclusief eigen kinderen tot 4 jaar.
  • 4 kinderen van 0 en 1 jaar oud, waarvan maximaal 2 van 0 jaar, inclusief eigen kinderen van deze leeftijd.

 

Waar kan ik mijn EHBO diploma halen om te mogen starten als gastouder?

Bekijk de website van het Rode Kruis om te zien waar u het beste terecht kan.

 

Hoe moet ik de uren doorgeven aan GOB Bij Monique?

Wij werken met het systeem van Portabase. Dit is een simpel systeem waar de gastouder de uren in kan vullen en de vraagouder de uren kan controleren. Na een succesvolle koppeling krijg je inloggegevens van ons en een simpele werkinstructie.